Predstavenie výrobkov

Ako sušiť huby a ako ich skladovať, aby si zachovali chuť a vôňu

huby

     Radi relaxujete pri dlhých prechádzkach v lese? Neodmysliteľnou výhodou takéhoto trávenia času najmä na jeseň je zbieranie pokladov v podobe rôznych jedlých húb. Ak si teda z prechádzky prinesiete košíky húb a radi z nich pripravujete chutné jedlá, musíte poznať nejaké tajomstvá, ako ich spracovať, sušiť a skladovať, aby ste si svoju obľúbenú chuť mohli vychutnať aj v zime.

 

Aké huby sa dajú sušiť, oplatí sa to robiť?

Pýtate sa, prečo sa potraviny vysušujú? No je to jeden z najstarších spôsobov jeho uchovávania a skladovania. Sušenie je o odstránení vody z potravín, vďaka čomu sa zamedzí k množeniu baktérií a plesní, ktoré jedlo kazia. Ak sa vám teda po dlhej prechádzke lesom u vás doma nahromadí košík rôznych jedlých húb, oplatí sa vedieť, ktoré huby sa dajú sušiť, pretože nie všetky sú na to vhodné.

Nečudujte sa, či sa oplatí huby sušiť, pretože odpoveď je zrejmá. Sú dobrým zdrojom draslíka, fosforu a horčíka, ako aj vitamínov skupiny B. Okrem toho obsahujú vitamín C, tiamín, kobalamín (vitamín B12), vitamíny D a E. Huby obsahujú aj veľa vlákniny a ich konzumácia ovplyvňuje vstrebávanie zlého cholesterolu z vašej stravy.

Takže aké huby sušiť. Spravidla by sa na sušenie mali vyberať všetky jedlé huby, ktoré majú na klobúku suchú šupku. Perfektné preto budú hríby, inak známe ako dubáky, suchohríby a kozáky známe ako kozare. Tieto druhy si pri sušení zachovávajú svoju nutričnú hodnotu a vôňu.


Ak máte pochybnosti, či sa dajú sušiť masliaky, máme pre vás dobrú správu. Napriek tomu, že majú na klobúkoch charakteristický maz, dajú sa vysušiť, ale z klobúka treba najskôr odstrániť lepkavú šupku. Masliak obsahuje veľa vody, takže ich hmotnosť po usušení bude oveľa nižšia ako v prípade iných húb a sušený masliak stráca veľa zo svojej charakteristickej vône. Preto je oveľa lepšie ich marinovať alebo z čerstvých urobiť omáčku. Podobne je to aj v prípade Podpinok /Podpňovka/. Klobúky môžete sušiť, ale sušením strácajú mnohé zo svojich vlastností, preto sa oplatí pridávať ich do jedál spolu s inými sušenými hubami.


Ako čistiť huby? Príprava húb na sušenie

Ak neviete, ako pripraviť huby na sušenie a či by ste mali huby pred sušením umyť, máme pre vás niekoľko tipov.
V prvom rade sa huby nesmú umývať, aby nenasiakli vodou, výrazne to predĺži proces sušenia. Treba ich veľmi starostlivo očistiť od zeminy, machu či lístia, olúpať a odstrániť poškodené alebo červivé úlomky. Malé huby sa môžu sušiť celé, väčšie by sa mali nakrájať na plátky.


Ako sušiť huby? Najlepšie domáce spôsoby

Sušenie húb alebo iných potravinárskych výrobkov po správnej príprave môže prebiehať niekoľkými spôsobmi. Nižšie nájdete stručný popis každého z nich. Je však potrebné pripomenúť, že čas a teplota sušenia závisí od obsahu vody. Preto bude teplota sušenia iná pre ovocie alebo zeleninu a iná pre huby.


Ako sušiť huby v rúre?

V súčasnosti má takmer každý dom pec, ktorá je ako stvorená na sušenie húb. Ak neviete, ako sušiť huby v elektrickej rúre a robíte to prvýkrát, v prvom rade dbajte na zapnutie horúceho vzduchu a nastavenie teploty na cca 50 °C. Potom nakrájané huby položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nezabudnite otvoriť dvierka rúry.

Čas sušenia húb v rúre je cca 3 až 7 hodín v závislosti od veľkosti húb a teploty rúry. Len nezabudnite plátky húb občas otočiť, aby sa rovnomerne vysušili.


Ako sušiť huby v špeciálnej sušičke?

Sušička na huby, zeleninu a ovocie je sušiace zariadenie, ktoré sa teší čoraz väčšej obľube. Je ľahké uhádnuť, ako sušiť huby v sušičke. Nakrájané huby stačí položiť na sitá a prístroj zapnúť na cca 50-60°C. Teplý vzduch v prístroji postupne odparí vodu z húb. Keď si všimnete, že sa huby sú suchšie, môžete zvýšiť teplotu na 70 °C. Na dosiahnutie dokonalého sucha stačí 2-6 hodín, takže najrýchlejším spôsobom sušenia húb je špecializovaná sušička húb.
Je však potrebné pamätať na to, aby ste neprerušili proces sušenia v sušičke. Počas sušenia zariadenie nevypínajte,  pretože to môže znížiť kvalitu sušených produktov.

Sušenie húb na slnku

Ak doma nemáte sušičku ani rúru, stačí vám slnko a vietor. Toto je pravdepodobne najstarší spôsob sušenia húb, ale určite bude fungovať len v určitých situáciách. Huby stačí rozložiť ns slnko alebo navliecť na niť a zavesiť na slnečné, no vzdušné miesto. Nevýhodou tohto spôsobu je dlhý čas sušenia a závislosť od poveternostných podmienok – v prípade zmien počasia treba huby schovať alebo presunúť na iné miesto.

 

Kedy sa oplatí kúpiť sušičku húb? Na čo všetko ju ešte môžete použiť

Sušička je vynikajúce zariadenie, ktoré v rámci max. 6 hodín vám umožní vysušiť huby, ktoré sú ideálne pre vaše obľúbené jedlá. Na sitá môžete naraz umiestniť až 5 kg húb! Dôležité je, že existujú zariadenia vybavené funkciou Timer, vďaka ktorej si vhodne nastavíte dobu sušenia a po nej sa sušička sama vypne. Stojí za to pripomenúť, že v sušičke môžete sušiť nielen huby, ale aj bylinky, zeleninu a ovocie. Ak teda chcete aj v zime preniesť chuť vašich obľúbených jedál do vášho domova, sušička by mala byť súčasťou povinnej výbavy vašej kuchyne.


Pozrite si sušičky na huby, zeleninu a ovocie Teesa >>

Ako, v čom a kde skladovať sušené huby, aby nezhnili?

Dobre vysušené huby sú elastické, ale nie sú mäkké, nedrobia sa a lámu sa iba pri ostrom ohnutí. Ak máte su takto vysušené, dbajte na to, aby takto vydržali čo najdlhšie. Ak sa pýtate, ako dlho sušené huby vydržia, mali by ste vedieť, že ich trvanlivosť ovplyvňuje najmä spôsob skladovania.

Usušené huby preto skladujte vo vzduchotesných plastových nádobách alebo sklenených nádobách s kovovým uzáverom, bez prístupu vzduchu a vody, pretože ľahko absorbujú vlhkosť a pachy, strácajú arómu a plesnivejú. Pamätajte tiež, že nádoby na skladovanie sušených produktov by mali byť čisté a suché. Miesto, kde umiestnite nádoby na huby, by malo byť tmavé a chladné, ale vyhnite sa vlhkému suterénu. Najlepšia teplota na skladovanie sušených húb je 7-15 °C. Ako dlho sa môžu sušené huby skladovať? V takýchto podmienkach vydržia pokojne aj 2-3 roky.

Počas prvého týždňa po vysušení sa oplatí skontrolovať, či steny nádob neobsahujú vodnú paru. Ak si to všimnete, znamená to, že neboli dôkladne vysušené a proces by sa mal zopakovať.

Ako chrániť sušené huby pred moľami?

Pýtate sa, ako uskladniť sušené huby ekologicky? Dobrým riešením budú plátené tašky visiace v kuchyni. Tento spôsob má však nevýhodu, že sa v sušených hubách môžu časom objaviť mole. A bohužiaľ, ak zbadáte mole v hubách, celé vrece sa vyhodí.

Ako teda chrániť sušené hríby pred moľami, aby ste si neplytvali prácou? Huby budú pred náletom potravinových molí chránené tesne uzavretými dózami. Preventívne sa tiež oplatí vložiť do dózy alebo vrecka (ak sa ho rozhodnete takto skladovať) 2-3 bobkové listy, ktoré potravinové mole účinne odplašia.

 

Čo sa dá vyrobiť zo sušených húb?

Sušené huby sú skvelým doplnkom k gulášu, kapustnice,prekladaných zemiakov. Chutné sú aj halušky so sušenými hubami a kapustou. Mačanka, Je veľa jedál, v ktorých môžete použiť sušené huby. Oplatí sa ich mať vždy po ruke, pretože arómu húb možno využiť aj v každodenných jedlách, ktorých príprava netrvá príliš dlho. Nižšie sú uvedené niektoré z najpopulárnejších receptov.

Hubová polievka zo sušených húb - recept

Jedným z najjednoduchších a najchutnejších jedál je hubová polievka zo sušených húb. Na jej prípravu huby opláchnite, zalejte vývarom alebo vodou a namočte napríklad cez noc. Potom huby vyberieme a osolíme a smažíme asi 5 minút na masle. Ošúpeme a opláchneme mrkvu, zemiaky, petržlen a zeler. Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji. Pridajte cibuľu do vývaru a priveďte ju do varu. Medzitým pridajte očistenú zeleninu a bylinky - nakrájanú mrkvu, petržlen, bobkový list a nové korenie. Varte 5 minút. Potom do hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky a varte ich asi 5 minút.

Po uplynutí tejto doby pridajte na panvici vyprážané huby a zalejte vodou. Priveďte do varu a dochuťte soľou a korením. Polievku môžete dochutiť 18% smotanou. Zmiešame s horúcim vývarom a za stáleho miešania postupne pridávame do hrnca. 

 

Omáčka zo sušených húb - recept

Suroviny:

cca 50 g sušených húb

2 cibule

bobkový list a nové korenie

tymián - čerstvý alebo sušený

1/2 hrnčeka smotany 36%

3 lyžice masla

Korenie - soľ, čierne korenie, cukor

Huby dôkladne opláchneme, vložíme do hrnca a zlejeme cca 1 l vody . Pridajte k nim bobkový list, pár zrniek nového korenia a tymian a odstavte na pol hodiny. Potom priveďte do varu. Na masle opražíme na kocky nakrájanú cibuľku a pridáme k hubám, potom ešte pol hodiny varíme. Potom vývar preceďte a huby vyberte z hrnca a nakrájajte ich veľmi jemne, potom ich vložte späť do čistého vývaru. Pridajte smotanu a pomaly varte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Nakoniec omáčku odstavte z ohňa, dochuťte soľou, korením a cukrom, potom pridajte 1-2 lyžice masla a dôkladne premiešajte.

Hubovú omáčku môžete podávať tradične s varenými zemiakmi, ale bude chutná aj so sliezskou knedľou či zemiakovými plackami.

Súvisiace Príspevky

Pridaj komentár